Korábban nehézkesen lehetett csak a  párás levegőjű, vagy vizes, nyirkos helyiségeket elektromos fűtőeszközökkel melegíteni, ezért sokakban fel sem merült, hogy ilyen berendezéseket használjon. Pedig ma már az elektromos árammal működtetett fűtés szerepe és lehetőségei látványosan kiszélesedtek.

Milyen elektromos fűtési lehetőségek voltak korábban?

Az olajradiátornak is nevezett szilikonolaj töltésű elektromos melegítésű fűtőtest, az elektromos konvektor és a hősugárzó mind olyan elemeket tartalmaznak, amelyek közvetlenül vezetve az áramot maguk felizzanak, így melegítenek át olyan közegeket, amelyek képesek hosszabb távon is megtartani a meleget (szilikonolaj, levegő).

Az új idők szele

Az innovatív elektromos fűtési lehetőségek kifejlesztése révén az elektromos árammal működtetett fűtés szerepe és lehetőségei látványosan kiszélesedtek, több ok miatt is. Egyrészt – akár az infrapanelek, akár a fűtőszőnyeg-technológiát vesszük – már nem kell izzó alkatrésszel számolnunk, így a fűtés sokkal biztonságosabb és olcsóbb lett. Másrészt – a fejlett szigeteléstechnológiáknak és az alapanyag-kutatásoknak köszönhetően – olyan rugalmassá vált a kialakításuk, hogy szinte mindenfajta körülmények között használhatóak és tökéletes szigetelésüknek köszönhetően bárhol (akár kül- és beltéren) alkalmazhatóak a zárlat, áramütés veszélye nélkül.

A fejlett fűtőeszközök körében vannak olyanok, amelyek bárhol alkalmazhatóak (pl. fűtőszőnyeg, infra fűtőfilm). A fűtőpanelek, infrapanelek, elektromos törülközőszárítók között pedig azokat a termékeket, amelyeket vizes helyiségbe, fröccsenő víznek kitett terekbe ajánlanak, különleges védelemmel látják el és ez általában fel is van tüntetve a dobozokon.

Infrapanel a fürdőszobába

Az infrapaneleknek nem csak a szigetelése, de a belső szerkezete is kifejezetten fürdőszoba-barát, hiszen nem tartalmaznak olyan alkatrészt, amely érzékeny lenne a párára. A panel fajtájának kiválasztásakor kizárólag arra kell figyelni, hogy ne fakeretet válasszunk a panelre, mert előfordulhat, hogy a fa átnedvesedik, megvetemedik a magas páratartalom hatására.

Az infrapanelek fürdőszoba használata azért kifejezetten előnyös, mert a panel által kibocsájtott hullámok közvetlenül a testet melegítik, így alacsonyabb beltéri hőmérséklet mellett is magasabb hőérzetet képesek biztosítani, ami nagyon sokat számít, amikor például vizes testtel kiszállunk a kádból.

Újabban kaphatóak olyan infrapanelek, amelyeket, ha függőleges falra helyeznek el, törülközőszárító csöves keret szerelhető rá, több funkciót adva így a fürdőszobai panelnek.

Fűtőszőnyeg technológia a fürdőszobában

A fürdőszobák fűtésének egyik kifejezetten kedvelt módja már évtizedek óta a padlófűtés. Azonban ahol nem került már a ház építésekor kialakításra, ott az utólagos beépítés nehézkes és költséges. A fűtőszőnyeg technológiával (vagy az infra fűtőfilm révén) könnyen, gyorsan és lényegesen alacsonyabb áron készülhet a hagyományos padlófűtéshez hasonló, azonban sok tekintetben fejlettebb fűtési rendszer.

Hatékonyságát tekintve a fűtőszőnyeg technológia az egyik legjobb jelen pillanatban és nem kell tartanunk attól sem, hogy a szálló por mennyiségét megnövelné a levegőben (ahogy a padlófűtésnek gyakran felróják). A fűtőszőnyeg és infrafilm lefektetés egyik legnagyobb előnye az, hogy tökéletesen egyenletesen átmelegíti a helyiséget, nem okoz hőlyukakat, hőhidakat, így kiváló melegérzetet teremt a fürdőszobában, ahol ennek olyan nagy jelentősége van.