Nemrég összegyűjtöttük milyen előnyökkel járnak az elektromos fűtési rendszerek, most bemutatjuk milyen típusai vannak.

Elektromos konvektor

Létezik belőle álló, fali, design és vizes helyiségbe való, mindegyik típusról elmondható, hogy remek kiegészítő a fő fűtési rendszer mellé, jó választás otthonra, vagy nyaralóba is. Akkor is bekapcsolható, ha a fűtési szezon még nem indult be. Különböző méretekben kapható, szinte láthatatlan, bármelyik helyiségben elhelyezhető. Ma már olyan korszerű, állítható hőfokszabályozókkal vannak ellátva, amelyek miatt rendkívül energiatakarékosak. Létezik olyan változat is, amelyiken időzítő is van, így beprogramozhatjuk, mikor kezdjen el fűteni, hogy kellemes meleg legyen, mire hazaérünk.

Elektromos fűtőpanel

Ez a fűtési rendszer jó választás az olyan helyiségekbe, ahol nem kell mindig melegnek lennie pl. téli kert, garázs. Előnye, hogy nagyon gyorsan bemelegszik, így szinte azonnal meleget ad, akár vizes helyiségekben is használható. Méretéhez és teljesítményéhez mérten hatékonyan fűt, ráadásul energiatakarékos. Egyszerűen és könnyen, szakember nélkül is felszerelhető a falra.

Hőtárolós kályha

Kapható belőle álló, fali és beépíthető változat is. Nagyon jó választás, ha energiatakarékos megoldást keresünk, ugyanis üzemelése optimalizálható, csak akkor használ áramot, ha a szoba hőmérséklete ezt indokolja. Olyan helyekre ajánlott, ahol rendszeresen használt fűtőtestként tud üzemelni. Rendkívül hosszú életű, a rozsdamentes acél fűtőbetéteknek köszönhetően. Mivel állandó és egyenletes meleget biztosít a lakásban, így nem tud a fal, vagy a nyílászárók környéke penészesedni.

Infrapanel

Vannak fa keretes, acél keretes és keret nélküli panelek is. Nagyon diszkrét megjelenésű, mivel nincsenek rajta látható csövek. Inkább kisebb helyiségek befűtésére alkalmas, de ott gazdaságosan használható. Akár a mennyezetre is felszerelhető, alkalmazható ritkán használt helyiségekben is, mivel a bekapcsolása után szinte azonnal felmelegíti az adott területet. Emiatt nagyon jó választás pl. nyaralókba, kisebb üzlethelyiségekbe, téli kertekbe. Könnyen, gyorsan, és szakember nélkül felszerelhető.

Infra hősugárzó

Itt is három típust különböztetünk meg: a beltérit, a kültérit és a lábon állót. Mindhárom eszköz olyan speciális esetekre használható a legjobban, amikor gyorsan szeretnénk meleget csinálni. A kültéri változatokat akár éttermek teraszán vagy kertekben is használni lehet. Egyszerűen telepíthető, rengeteg méretben, állvánnyal vagy anélkül is kapható, így könnyű megtalálni a legmegfelelőbbet. Ma már vannak korszerű, hőfokszabályozós változatok is.

Olajradiátor

Nagyon jól jöhet, ha még nem akarjuk az állandó fűtést bekapcsolni. Előnye, hogy gyorsan felmelegíti a levegőt, a lakásban könnyen áttolható máshová, a rászerelt kerekeknek köszönhetően. Könnyen szállítható, így nyaralóba is remek választás. Ma már olajradiátorokból is léteznek energiatakarékos változatok is.

Ventilátoros gyorsfűtő

Léteznek háztartási és ipari típusai is. Ezeken belül vannak falra szerelhető változatok. Akár percek alatt fel tud melegíteni egy kisebb helyiséget, kis méreténél és könnyű súlyánál fogva akárhová magunkkal vihetjük. Csendes, esztétikus, így bármelyik helyiségbe könnyen beilleszthető.

Elektromos radiátor

Korszerű IP24-es védelemmel vannak ellátva, így vizes helyiségekben pl. fürdőszobában is lehet használni. Törülközők szárítására, és a fürdőszoba megfelelő klímájának biztosítására is kiválóan alkalmas. Többféle méretben is kapható, de mindegyiket könnyű felszerelni, nem kell hozzá szakembert hívni. Túlmelegedés gátlóval is felszereltek, csendesek és akár időzíthetőek is. Rendkívül energiatakarékos egy ilyen szerkezet, hiszen csak akkor kapcsol be, ha a fürdőszoba hőmérséklete a megadott tartomány alá csökken.

Fűtőszőnyeg, fűtőkábel

Nagy előnye, hogy bármely helyiségbe könnyen elhelyezhető, nem kell hozzá felbontani a burkolatot, elég csak leteríteni a padlóra. Bármelyik fűtési rendszer kiegészíthető, illetve helyettesíthető vele, helytakarékos és könnyen kezelhető. Ráadásul egyenletesen oszlik el a meleg a helyiségben.

Elektromos kazán

Jó megoldás lehet a radiátoros és radiátoros-padló/falfűtéses meleg vizes központi fűtésű rendszerekhez. Pontosan beállítható a hőmérséklet, ugyanakkor mindenképpen szakember segítsége szükséges ahhoz, hogy biztonságosan működjön.