Mitől függ leginkább az elektromos fűtés fogyasztása?

Az elektromos fűtés fogyasztása kulcskérdésnek számít, hogyha éppenséggel az otthoni fűtés korszerűsítését fontolgatjuk, vagy pedig felújítás keretei között újítanánk meg az alkalmazott fűtést is.

A cikkben igyekszünk részletesebben is körbejárni a témakört. Szó lesz tehát az elektromos fűtés fogyasztását befolyásoló tényezőkről, illetve az energiafelhasználás racionalizálását segítő sajátosságokról.

Most akkor drága vagy sem az elektromos fűtés?

Kezdjük mindjárt egy fontos megállapítással. Ma már rég nem állja meg a helyét az az állítás, miszerint az elektromos fűtés sokba kerül. Az elmúlt bő egy évtizedben ugyanis az elektromos fűtés olyan technológiai innováción esett át, ami többek között az energiafogyasztást tekintve is pozitív változásokat eredményezett.

Az általánosításnak annál inkább nincs valóságalapja, mivel a hagyományos és az elektromos fűtés anyagi vonzatát is számos tényező befolyásolja. Racionális felhasználás mellett ugyanakkor könnyen lehet, hogy az elektromos megoldás jelenti a kedvezőbb választást.

Az elektromos fűtés fogyasztását befolyásoló körülmények

A hónap végén kézhez kapott rezsiszámlák végösszegét értelemszerűen jócskán befolyásolja, hogy milyen meleget tartunk fenn. Fűtési módtól teljesen függetlenül is többe kerül a tartós 25 fok a lakásban, mint mondjuk a 20.

Annál is inkább, mivel a termosztáton beállított egyetlen foknak megfelelő változtatás nagyjából 5-6%-os fogyasztásváltozást eredményezhet. Szóval kifejezetten sok múlik azon, hogy mennyire használjuk intenzíven magát a fűtést.

Szintén sokat nyom a latban a fűteni kívánt épület mérete, no meg persze a rá jellemző hőszigetelési tulajdonságok. A nem megfelelően szigetelt épületet rendszeresen felfűteni sokkal többe kerül, függetlenül az alkalmazott fűtési megoldástól. Ezenfelül a kültéri hőmérséklet, valamint a kültérrel érintkező falak száma sem lényegtelen.

Ezek a technikai sajátosságok segítik az elektromos fűtés fogyasztásának a szabályozását

A szabályozás fogalma kulcskérdés az elektromos fűtés fogyasztásának a kérdésében. Merthogy nem feltétlenül kell mennie a fűtésnek akkor, amikor órákon át senki sem tartózkodik a lakásban. A modern elektromos fűtőtesteken ezzel szemben precízen beállítható, hogy a készülék percre pontosan mikor kapcsoljon be és teremtsen kellemes meleget a lakásban.

A korszerű elektromos fűtési megoldások ráadásul akár okostelefonról is könnyedén vezérelhetők, a hozzájuk kapcsolt termosztát segítségével pedig tetszőlegesen beállítható a kívánt hőmérséklet. A hajszálpontos szabályozás, illetve a testre szabható használat pedig egyenes utat jelent a kedvezőbb fogyasztáshoz.

Egyéb mérlegelendő szempontok az otthoni fűtés kialakításakor

Az energiafogyasztás mellett az sem lényegtelen szempont, hogy a kiválasztott fűtési megoldást mennyire egyszerű vagy éppenséggel bonyolult beüzemelni. A webáruházunkban kapható készülékek nagy előnye, hogy elképesztően egyszerű üzembe hozni őket, ráadásul sem gépészeti munkálatokat, sem pedig nagyobb anyagi ráfordítást nem igényel mindez.

Ezenfelül az sem lényegtelen szempont, hogy az otthonunkban működő fűtési megoldást mennyire tudja könnyedén használni a család apraja-nagyja. Az elektromos fűtés mellett szóló további érv, hogy a gazdaságos működtetés, a gyors üzembe helyezés mellett elképesztően egyszerű használni, a fűtés eddig sosem tapasztalt kényelmét biztosítva így.