Mit is értünk elektromos fűtőszőnyeg technológia alatt? Az elmúlt évek innovatív gyártási metódusainak megjelenése tette lehetővé, hogy olyan fűtőkábelek készülhessenek, amelyek nem izzanak, hőmérsékletük a szükséges keretek között finoman szabályozható.

A fűtőszőnyeg-technológia előnye, hogy mellőzi más, nagy felületet lefedő melegítőrendszerek (pl. padlófűtés) kiépítésének költségeit és összetett munkálatait, miközben megőrzi azok előnyeit.

A fűtőszőnyegek ugyanis egy oldalon rendelkeznek bekötési ponttal, így nincsen szükség bonyolult villamossági tervekre a telepítésükhöz. Nem kell tartani attól, hogy egy esetleges csőtörés vagy beázás kárt tenne benne, hiszen tökéletesen szigetelt termékről van szó. A telepítés után azonnal bekapcsolható, a használaton kívül helyezése is egyetlen gombnyomással oldható meg.

Padlófűtés fűtőszőnyegből

Amennyiben mégis szeretnénk a padlóba építeni a fűtőszőnyeget, ezt is egyszerűbben megtehetjük, mintha más technológiát választanánk: egyszerűen telepíthető, a padló magasítása nélkül is elkészíthető. Nézzük, hogyan?

A fűtőszőnyeget meghatározott szélességű (általában 0,5 m) tekercsekben lehet kapni, a mennyiséget úgy kell kikalkulálni, hogy a felületnek legalább a 90%-át fedje be (a bútorok alá nem érdemes tenni, de túlságosan nem szabad lecsökkenteni sem a méretét a helyiség légteréhez viszonyítva). A csemperagasztóba vagy az aljzatkiegyenlítőbe süllyeszthető maga a fűtőszőnyeg, amelynek tetejére hidegburkolat kerülhet. Felfelé sem igényel szigorú rétegrendet, a csemperagasztóra azonnal jöhet a hidegburkolat (járólap, kerámia, gránit, márvány burkolat), melegburkolat (PVC, laminált padló, parketta, hajópadló, padlószőnyeg) alá javasolt vékony önterülő cementréteggel befedni a fűtőszőnyeget. Szükség esetén a régi burkolat meghagyásával is felhelyezhető, természetesen megfelelő fedő rétegrend kialakítása mellett.

Érdemes a fűtőszőnyeg alá szigetelő illetve hővisszaverő réteget elhelyezni, hiszen ellenkező esetben a fűtőszál lefelé is fűt. A fűtőszőnyeg nagy előnye, hogy közvetlenül a burkolat alá kerül, így gyorsan és hőveszteség nélkül átmelegíti azt.

A fűtőszőnyeg további előnye, hogy nem igényel semmilyen karbantartást, bármilyen burkolat alatt használható (előfordulhat hogy speciális változatot kell kérni pl. parketta alá!), a burkolat átmelegítésével hosszabban megoldja a hőtárolást is, így kikapcsolt állapotban is megtartja a meleget egy ideig.

Többféle felvett teljesítménnyel kapható. A gyengébb változat fűtéskiegészítésnek alkalmas, a komfortérzet fokozására, az erősebb önálló fűtésnek is alkalmazható vagy fürdőszobákba ajánlják. A burkolat alá elhelyezett fűtőszőnyeg egyébként is egy kényelmes és biztonságos módja a vizes helyiségek elektromos árammal való fűtésének.

Igény esetén központi termosztáttal szerelhető, amelyhez egyformán csatlakoztatható a levegő hőmérsékletét és a padló hőmérsékletét mérő termosztát (sőt ezek kombinációja is alkalmazható).

A fűtőszőnyeg egyéb felhasználásai

Kifejezetten komfortos lehet, ha a vendégágyként földre helyezett matrac alá fűtőszőnyeg-technológiával készült melegmatracot teszünk, de biztos, hogy a háziállataink is meghálálják a verandára vagy a hideg konyhakőre fektetett langyos fekhelyet.

A fűtőszőnyeg falba is beépíthető, árnyékos vagy szeles oldalán a háznak, ahol úgy érezzük, hogy jobban viszi a belső meleget a hőhíd vagy a huzat. A könnyen szabályozható meleget adó fűtőkábel alkalmas kertben tartott kutya vizes táljának melegítéséhez, a fürdőszobai vagy konyhai páracsökkentés céljával tükör vagy üveg felületek melegítéséhez is. Kiválóan megelőzhetőek vele a fagyás okozta károk és kellemetlenségek, vagyis alkalmas például csövek temperálásához is, eresz fagyáskárainak megelőzéséhez.