Fűtsünk éjszakai árammal „fillérekért”

Dátum: júl 13, 2016
Fűtsünk éjszakai árammal „fillérekért”

Az elektromos árammal történő fűtéssel kapcsolatos hiedelmeket az előző cikkünkben már feloldottuk. Most pedig egy olyan eszközt járunk körül kicsit jobban, amellyel - a normális áramnál sokkal kedvezőbb éjszakaival-, szinte mesébe illő fűtésszámla érhető el.

A Föld földgáztartaléka a szakértők szerint igen hamar el fog fogyni. A csökkenő készletek miatt a piacon drágulás várható, amely egy újabb szög lehet a gázzal működtetett fűtőrendszerek koporsójában.

Már a küszöbön toporog a trónkövetelő

Közben a háttérben a régi „ingünk gatyánk ráment” jellegű olajradiátorok helyett a technológia fejlődésével az utóbbi 10-15 évben olyan elektromos fűtést hatékonyabbá és korszerűbbé tévő megoldások jelentek meg, amelyek nem csak megközelítik, hanem sokszor lehagyják a gázos rendszereket.

Az egyik ilyen elektromos fűtőkészülék, a hőtárolós kályha, amely éjszakai árammal (csúcskizárásos üzemmód) működtetve messze a legtakarékosabb megoldás az elektromos árammal való fűtésre.

A hőtárolós kályha működése

A kályha központi eleme speciálisan magas hőtároló képességű anyagból készült téglák. Ez egy olyan hőtároló magot hoz létre, amely az éjszakai árammal megtermelt hőt „magába szippantja” a fűtőbetéteken keresztül. Majd a termosztát által fokra pontosan szabályozott ventillátor a tömbök között áramló és felmelegített levegőt áramoltatja, amely a fűtendő helyiség légterében oszlik el.

A tároló magot több komolyabb védelem is óvja. A töltésszabályzó felel azért, hogy éjszaka a kályha annyi energiát zárjon magába, amit az előző nap során felhasznált. A töltésszabályozót arra találták ki, hogy igényünknek megfelelően (a kinti hőmérséklet függvényében) tölthessük fel.

Ezt a töltésszabályozót a biztonsági szabályozó védi, amely megakadályozza, hogy túltöltsük a hőtároló magot, amely így nem okozhat tűzesetet. Ez a védelem akkor is aktív, amikor a kályha épp a kihűlési szakaszában van. Így ilyenkor is figyelmezteti az embert, hogy ha a rendszerben zavar támadt.

Milyen villamos hálózatot válasszunk

Az elektromos hőtárolós kályhák többsége jóval nagyobb teljesítményt ad le, mint az otthonainkban megszokott elektromos készülékek. Ugyanakkor legtöbbször egy átlagos hálózatról is tökéletesen működtethetőek. A teljes biztonság érdekében érdemes a telepítés előtt a helyi áramszolgáltató és egy szakember véleményét is kikérni. Ezek az elektromos hőtárolós kályhák egy és háromfázisú hálózatról is működtethetőek, de fontos, hogy a hálózat egyenletes terhelésére odafigyeljünk.

Az elektromos hőtároló kályha előnyei:

• éjszakai árammal olcsó fűtési megoldást tesz lehetővé
• nem kell állandóan állítgatni, automatikusan igazodik a kinti hőmérséklethez
• az egészségre nem ártalmas, nincsen égéstermék
• gyors és egyszerű telepítés, alacsony karbantartási költségek
• nincs forró felület
• 100%-os hatásfok

Az elektromos áram a következő években várhatóan minimum tartani fogja az árát, de az sem elképzelhetetlen, hogy csökkenést tapasztalunk. Ez pedig új távlatokat nyit az elektromos fűtés területén, és a következő évtizedekben egyre komolyabb alternatívává válhat.

Hőtárolós kályhák megtekintése

Válasz