Az elektromos fűtőberendezések már rég nem ördögtől valóak

Dátum: júl 11, 2016
Az elektromos fűtőberendezések már rég nem ördögtől valóak

Amikor az ember meghallja azt, hogy valaki elektromos árammal szeretne fűteni, akaratlanul is arra gondol, hogy arra rámegy mindene, és hogy ez milyen felelőtlen elképzelés. Pedig ma már nem hogy felelőtlen, hanem inkább racionális, megfontolt, okos döntés.

Az elektromos fűtés nem drága, ezt az első mondatban bátran leszögezzük. Sokan hajlamosak arra, hogy összehasonlítják egy KW áram, és egy köbméter gáz árát, és a készülékek fogyasztását, miközben olyan fontos szempontokról elfeledkeznek, mint a bekerülési, kiépítési költség.

Az illúzió: az elektromos fűtés drága

Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fülében ott cseng az a mondat, hogy az elektromos fűtés mennyire drága. Esetleg korszerűtlen, 20 éves olajradiátorok okozta méretes közüzemi számlák is felsejlenek.

Ám ez a múlt.

A valóság: az elektromos fűtés olcsó

Nem fogjuk azt írni valótlanul, hogy az elektromos áramnál nincs olcsóbb fűtési módszer, ha csak a fűtésszámlát magát vizsgáljuk. Ám ha a megkerülhetetlen rendszerkiépítési díjat is figyelembe vesszük (például egy gázos rendszernél), akkor bátran kijelenthetjük, hogy focihasonlattal élve, minimum döntetlen az állás. Egy valamire való cirkós rendszer kiépítése készülékkel együtt olyan 700 ezer forint, de az új szabályozás miatt az összes engedéllyel, és a drágább kondenzációs készülékkel, kéménybéleléssel ez simán felkúszhat 1-2 millió forint környékére. Ezzel szemben az elektromos fűtés egy átlagos lakásban olyan 300 ezer forintból megvan, és a beszerelési költség is minimális. A legtöbb esetben 10-20 év sem elég arra, hogy a gáz visszahozza az árát.

Amennyiben még idevesszük az elektromos fűtés egyéb előnyeit (hosszabb élettartam, minimális javítási költség, tisztaság, zajmentes működés, precíz szabályozhatóság), akkor a hosszabbításban már az elektromos fűtés a nyerő, és a döntéshez nincs szükség 11-esekre se!

Ez a jelen.

Variációk elektromos fűtésre: 

Elektromos konvektor:

A konvektor szót meghallva sokunknak az össze-vissza kattogó, megbízhatatlan gázkonvektorok jut az eszünkbe. Ezért a gyártók és a viszonteladók sem szeretik nevén nevezni a termékeket, hiszen sok kereskedelemben kapható fűtőpanel valójában konvektor.

A konvektornál a fűtőtest felülete nem, vagy csak alig melegszik fel. Mert a levegő a fűtőtest belsejében található lamellás fűtőbetét felületén melegszik fel, majd a fűtőtest tetején távozik a konvektorból. Ezeket az elektromos konvektorokat az elődeikkel szemben, számos extra funkcióval is felvértezik. A túlfűtés elleni védelem például azt előzi meg, hogy a levegőben lévő por ne éghessen el az elektromos radiátor belsejében, és így a meleg levegővel ne szippantsuk fel. 

Elektromos konvektor

Elektromos fűtőpanel:

Olyan elektromos fűtőpanelekről van szó, amelyek a konvekciós (elektromos konvektor) és a sugárzó fűtést (infrafűtés) ötvözik magukban. Ezeknél a készülékeknél az alul beáramló levegő a fűtőbetétben felmelegszik, és a fűtőtest felülete pedig sugározza magából a meleget. Ezáltal a komfortérzetünk javul. Ami még ennél is fontosabb az az, hogy a hőmérséklet belmagasságon belüli eloszlása közel tökéletes. Az elektromos fűtőpanelekbe épített termosztátok, és különféle extrák pedig biztosítják a kedvező energiafelhasználást.

Elektromos fűtőpanel

Elektromos radiátor:

A fűtőpanel tovább fejlesztett változata a technológia csúcsmodellje. Ezek az alumíniumból vagy öntöttvasból gyártott elektromos radiátorok (ezért egyenletes hőelosztású) olyan egyedülálló kompozit belsőt kaptak, amelyek a fűtőpanelre jellemző fűtési technológia mellett már hőtárolásra is képes. Mindezt megfejelve egy 0,1 fokos hiszterézisű beépített digitális termosztáttal, mely a radiátor hőtehetetlenségét is figyelembe veszi a fűtéskor.

Néhány évtizede még valóban részben igazak voltak az elektromos fűtéssel kapcsolatos fenntartások. A modern technológiának, és a folyamatosan tökéletesedő elektromos konvektoroknak, elektromos fűtőpaneleknek és elektromos radiátoroknak köszönhetően mindez már csak maximum a „Fűtés Evolúciója” című könyv múlttal foglalkozó részében kaphatna helyet.

Elektromos radiátor

Válasz